Pikkusiilin Piparit

Pikkusiilin Piparit resepti syntyi marraskuussa kun hakusessa oli muutamilla raaka-aineilla toteutettava piparin korvike pienelle moniallergiselle lapselle. Aiempina vuosina olin leiponut omallle lapselleni mausteettomia, munattomia vaaleita piparkakkuja, joiden makuun en kuitenkaan ollut aivan tyytyväinen, joten ajattelin lähteä etsimään toisenlaista ratkaisua piparkakuksi.

Kaivoin kirjahyllystä esiin isoäidiltäni perimän keittokirjan 1920-luvulta. Siellä erään ohjeen perustana oli hierottu siirappi. En ollut koskaan moista kokeillut, mutta päätin lähteä testaamaan miten siirapin vatkaaminen onnistuisi ja saisiko taikinan siten tehtyä. Ja voi kyllä! Siirappi kulhoon ja sähkövatkaimella siihen sai hyvin ilmaa joukkoon. Hieman öljyä ja jauhoja ja bing – mitä mainion leivottava taikina. Olin mykistynyt, hämmentynyt ja onnellinen – taikina tuntui toimivan melkein jauholla kuin jauholla. Edes öljyn pois jättäminen ei ollut ongelma.

Piparireseptin julkaistuani puhelimeeni alkoi kilahdella ilmoituksia tiiviiseen tahtiin. Resepti pääsi useissa allergiaperheissä testiin. Riisi, maissi, teff, amarantti, hirssi, kookos, speltti, vehnä, ruis, kaura, tattari… Huikea määrä versioituja pipareita pienten iloksi! Itse leivoin parhaan versioni seuraavin aineksin : Siirappi, speltti, vehnä ja kookosöljy. Rapeita, piparin näköisiä herkkuja, jotka maistuivat hyvältä vaikka niistä puuttui kaikki perinteiset piparkakkumausteet.

Pienen ja isommankin allergikon tärkeitä hetkiä on ne, kun on samaa tai samankaltaista syötävää kuin muillakin. Olla samanarvoinen kuin muut – kukapa meistä ei haluaisi olla?

Joulun alla on surullista kuulla niitä tarinoita, kuinka päivähoidossa allergikko syö riisikakkua kun muut saavat herkutella pipareilla – puhumattakaan tilanteesta, että allergikko jää kokonaan jouluherkkujen maistelun ulkopuolelle.

Allergiaperheiden vanhemmat ovat usein valmiita tuomaan lapselleen vastaavat tarjottavat – kun vain tietää etukäteen varautua.

Lapseni varhaiskasvatuksessa allergiat huomioidaan ihanasti – meiltä kysytään mikä sopii ja saako syödä sitä tai tätä. Olen vienyt myös omia korvaavia herkkuja, esimerkiksi nyt joulun alla pipareita. Ja eihän mikään ole parempaa, kuin kuulla lapselta : ”Äiti – me saatiin tänään pipareita ja siellä oli mullekin sopivia!” Ei sen väliä vienkö itse vai en, kotona niitä korvaavia kuitenkin kaapeissa on.

Ilta-Sanomat kirjoitti upealla otteella artikkelin erityisruokavalioista ja toimittaja myös testasi Pikkusiilin piparit.

https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006333014.html

View this post on Instagram

Pikkusiilin piparit -resepti on täällä! Tämä resepti on omistettu kaikille erityisruokavalion kanssa kamppaileville, niille jotka päivästä toiseen miettivät miten lapselle saisi samankaltaista syötävää kuin muillakin on. Resepti pohjautuu kolmeen raaka-aineeseen, joista jauhot ovat täysin vapaasti valittavissa ruokavalion tai mieltymyksen mukaan. Öljy/rasva-yliherkille helpotuksen tietona, että nämä voi leipoa pienemmällä määrällä tai jopa kokonaan ilman rasvaa. Voit valita jauhot ruokavalion tai mieltymyksen mukaan. Jauhojen määrä riippuu käytettävän jauhon laadusta. Esim spelttijauhoa riittää n. 1,5 dl kun riisijauhoa menee n. 3 dl. Jos ruokavalioon sopii, niin piparin mausteeksi voi lisätä esim. kanelia, inkivääriä, neilikkaa, vaniljaa tai sitrusta. Mahdolliset mausteet lisätään rasvan yhteydessä. Jos ruokavalioon sopii sooda, niin sitä voi käyttää 1/3 tl kohotusaineena. Tarvittaessa piparit on leivottavissa myös ilman öljyä. Piparit on leivottavissa myös hunajapohjaisina, korvaa tällöin siirappi hunajalla. Huikean tästä ohjeesta tekee leivottavuus, taikinan teon helppous ja hyvä lopputulos. Toivon, että tällä ohjeella saadaan aikaan erilaisia variaatioita Pikkusiilien pipareista. Käytäthän tunnistetta #pikkusiilinpiparit julkaisuissasi! Haluan kiittää @pikkusiilit huikeita naisia, kun jaksoitte koeleipoa, oikolukea, nauraa virheille, kuunnella innostustani ja viilata kanssani tätä reseptiä. Olette täyttä kultaa.

A post shared by maukastonton (@maukastonton) on

Lopputuloksen bonuksena taikina on nopea ja helppotekoinen – ja leivottavuus on hyvä. Lapsikin pääsee leivontapuuhiin, taikina ei lähde helposti murenemaan (tai silloin jauhoja on jo liiaksi).

Luulenpa, että meillä tullaan leipomaan näistä erilaisia variaatioita ympäri vuoden.

Löydät paljon variaatioita pipareista instagram profiilini kohokohdista, Pikkusiilit-ig tilin kohokohdista sekä myös #pikkusiilinpiparit .

Yksi vastaus artikkeliiin “Pikkusiilin Piparit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s