Makujen metsästystä

Meillä on aina syöty itse tehtyä ruokaa, käytetty paljon eri makuja ja pyritty ennakkoluulottumuuteen. Perheen pienimmätkin ovat tottuneet maistelemaan kaikenlaista ruokaa ja erityisiä ”lasten annoksia” ei ole ollut. Kolmisen vuotta sitten kun lapselta alkoi löytyä yliherkkyyksiä ja ruoka-aine toisensa perään tippui pois, mukaan lukien lähestulkoon kaikki mausteet – intoni ruoanlaittoon lähti samaa tahtia alaspäin.

Jouduin opettelemaan ruoanlaittoa uudestaan. Yhtäkkiä ei ollutkaan käytössä juuri mitään niistä, millä olin tottunut ruokaa maustamaan; liemikuutiot, curry, pippurit, paprikajauhe, chili, korianteri, juustokumina, kaneli…

Keittiööni jäi onneksi kaikki ihanat yrtit. Aika ajoin ostan tuoreita yrttejä, mutta pääsääntöisesti turvaudun kuivattuihin yrtteihin. Ne säilyvät hyvänä kaapissa, vaikka unohtaisin kastella tai sytyttää kasvivalon, näin pimeänä talviaikana.

Maustekaappini kulmakivi on yksi hyvä yrttisekoitus, joka on nyt ollut meillä jo hetkisen Maustepörssin Provence. Sopii lähes ruokaan kuin ruokaan ja pidän siitä, että sitä saa isommassa purkissa. Meillä yrttejä kuluu paljon, joten on helpompaa kun ei tarvitse jokaisella kauppareissulla muistaa ostaa pieniä pusseja.

Kaupallisen yhteistyön kautta maustekauppa.netin kanssa löysin mm. kuivatun lipstikan eli liperin. En ole oikeastaan edes älynnyt sitä etsiä. Kesäisin olen kyllä käyttänyt lipstikkaa ja nyt saan maustettua sillä ympäri vuoden, ihanaa!

Onko lipstikka sinulle tuttu? Se on perinnekasvi, vahva-arominen yrtti, jolla on sellerimäinen, jopa pippurinen maku. Erinomainen lihaliemen ”korvaaja”. Lipstikasta löytyy myös umami. Tällä saat ruokiin täyteläisyyttä ja suolan määrääkin voi lipstikan ansiosta laskea.

Aika ajoin keitän kasvislientä. Valmiit liemet eivät sovi meille, koska niissä on aina jotain sopimatonta : porkkanaa, selleriä, palsternakkaa, pippuria…

Liemen keittämisen valmistelu täytyy aloittaa muutamaa päivää aiemmin. Otan ison rasian tai kannellisen astian, johon alan kerätä kasvisten hukkapalat ja pestyt kuoret. Kun astia alkaa olla täynnä niin huuhtaisen kuoret yms ja laitan kattilaan porisemaan. Yrtit kannattaa lisätä vasta kokoon keittämisen loppuvaiheessa, näin niiden maku säilyy parhaimpana.

Lientä jätän yleensä hieman heti käytettäväksi jääkaappiin ja osan pakastan joko pienissä pakastusrasioissa, pusseissa tai jääpala-astiassa.

Huomaan oman makuaistini terävöityneen, kun päivittäin ei ole käytössä vahvoja mausteita. Ajoittain niitä kuitenkin kaipaan ruokiini. Meillä on toiminut se, että teemme mausteöljyjä ja mausteisia kastikkeita lautaselle lisättäviksi niille, joille se ruokavalioon sopii. Maustemyllyt ovat myös hyvä keino maustaa suoraan lautaselle. Maustekauppa.net yhteistyön kautta tulossa ensi viikolla maustemylly-arvonta instagram- ja facebook-tileilläni, pysy kuulolla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s